Llei de Prevenció de Riscos Laborals 31/1995
La Llei 31/1995, de 8 de novembre, de Prevenció de Riscos Laborals, té per objecte determinar el cos bàsic de garanties i responsabilitats necessari per establir un nivell adequat de protecció de la salut dels treballadors davant els riscos derivats de les condicions de treball. Aborda, de manera global i coherent, el conjunt dels problemes derivats dels riscos relacionats amb el treball, sigui quin sigui l’àmbit en què es desenvolupa.
Estableix les diverses obligacions que han de garantir aquest dret, així com les actuacions de les administracions públiques en aquest sentit.
Ámbit d’aplicació
L’aplicació de la Llei inclou:
- Els treballadors vinculats per una relació laboral en sentit estricte.
- El personal civil amb relació de caràcter administratiu o estatutari al servei de les administracions públiques.
- Els socis treballadors o de treball dels diferents tipus de cooperatives.
- L’actuació en l’empresa, que desborda el mer compliment formal d’un conjunt predeterminat, més o menys ampli, de deures i obligacions empresarials i, encara més, la simple correcció a posteriori de situacions de risc ja manifestades.
Elements bàsics de la Llei
- La planificació de la prevenció des del mateix moment del disseny del projecte empresarial.
- L’avaluació inicial dels riscos inherents al treball i la seva actualització periòdica a mesura que se n’alteren les circumstàncies.
- L’ordenació d’un conjunt coherent i globalitzador de mesures d’acció preventiva adequades a la naturalesa dels riscos detectats
- El control de l’efectivitat d’aquestes mesures.
- La informació i la formació dels treballadors: dirigides a conèixer més, tant l’abast real dels riscos derivats del treball com la forma de prevenir-los i evitar-los.
Capítol III
Regula:
- El conjunt de drets i obligacions derivats o correlatius del dret bàsic dels treballadors a la protecció.
- Les actuacions que s’han de dur a terme en situacions d’emergència o en cas de risc greu i imminent.
- Les garanties i drets relacionats amb la vigilància de la salut dels treballadors, amb especial atenció a la protecció de la confidencialitat i el respecte a la intimitat en el tractament d’aquestes actuacions.
- Les mesures particulars que s’han d’adoptar en relació amb categories específiques de treballadors, com ara els joves, les treballadores embarassades o que han donat a llum recentment i els treballadors subjectes a relacions laborals de caràcter temporal.
Obligacions empresarials
A més de les que implícitament comporta la garantia dels drets reconeguts al treballador, destaca:
- El deure de coordinació als empresaris que exerceixen les activitats en un mateix centre de treball.
- Vigilar el compliment de la normativa de prevenció, per part dels contractistes i subcontractistes, els empresaris que contractin o subcontractin amb altres la realització d’obres o serveis corresponents a la seva activitat en els seus propis centres de treball.
Capítol IV
Estableix l’obligació de:
- Estructurar aquesta acció a través de l’actuació d’un o diversos treballadors de l’empresa, específicament designats per a això.
- La constitució d’un servei de prevenció o del recurs a un servei de prevenció aliè a l’empresa.
El capítol V
- Regula, de manera detallada, els drets de consulta i participació dels treballadors en relació amb les qüestions que afecten la seguretat i salut en el treball.
- Atribueix als denominats delegats de prevenció -elegits pels representants del personal en l’àmbit dels respectius òrgans de representació i entre aquest mateix personal- l’exercici de les funcions especialitzades en matèria de prevenció de riscos en el treball.
- Els atorga les competències, facultats i garanties necessàries.
- Es configura el comitè de seguretat i salut com l’òrgan de trobada entre els representants i l’empresari per al desenvolupament d’una participació equilibrada en matèria de prevenció de riscos.
Capítol VI
Regula les obligacions bàsiques que afecten els fabricants, importadors i subministradors de maquinària, equips, productes i instruments de treball, que enllacen amb la normativa comunitària de mercat interior dictada per assegurar l’exclusiva comercialització dels productes i equips que ofereixin els màxims nivells de seguretat per als usuaris.
Capítol VII
Regula les responsabilitats i sancions que han de garantir el compliment de les obligacions, i tipifica les infraccions i el règim sancionador corresponent.
Disposició addicional 5a
Ordena la creació d’una fundació sota el protectorat del Ministeri de Treball i Seguretat Social, amb la participació de les administracions públiques i de les organitzacions representatives d’empresaris i treballadors, amb l’objectiu final de la promoció, especialment a les petites i mitjanes empreses, d’activitats destinades a la millora de les condicions de seguretat i salut en el treball.